Normaal gezien zou je denken dat we hier dan een boektitel plaatsen. Toch niet, Marillier is een fenomeen op zichzelf dat al diverse boeken op haar naam heeft staan. Ik ga het daarom nu eens niet hebben over een boek op zich, maar over een auteur.
Marillier woont in Australië, heeft een hart voor dieren, is geboren in 1948 en is blijkbaar moderne druïde maar dit doet er eigenlijk allemaal niet toe. Randinformatie. Wat er dan wél toe doet is haar schrijfstijl. En die is goed, zeer goed zelfs. Neem dat vooral niet van mij aan maar ga het zelf even testen. (Na het lezen van dit artikel uiteraard.)
Wat maakt haar schrijfstijl dan zo goed? Wel, ze schrijft vlot en met goede dialogen. In dat opzicht is ze een beetje te vergelijken met J.K. Rowling. (Als u niet weet dat dit de auteur van Harry Potter is, dan bent u ongetwijfeld wereldvreemd.) Marillier creëert trouwens eveneens een magische wereld maar dan gebaseerd op legenden en sprookjes die ze een eigen twist geeft. 'Dochter van het woud, eerste boek in haar trilogie van Zeven Wateren is gebaseerd op oude vertellingen die te maken hebben met zwanen. Vooral 'de zes zwanen', een Germaans sprookje opgetekend door de gebroeders Grimm was een leidraad. Het was zeker niet het enige, het boek speelt zich af in het oude Ierland en ook de Ieren kennen diverse legendes te maken met zwanen. Op Zeven Wateren, een oud landgoed in het midden van een betoverd woud worden de oude gebruiken nog in stand gehouden. Terwijl het Christendom oprukt vinden de druïdes een veilige haven in de Nemetons van het woud en genieten 'de anderen' in het woud de bescherming van de heer, en omgekeerd...
Wie geen deel uitmaakt van de familie verdwaalt meteen in het grote woud rondom Zeven Wateren. Het eerste boek begint bij Sorcha. Zij moet een zware beproeving doorstaan om haar broers te bevrijden van de vloek van hun stiefmoeder. Als ze faalt zullen haar broers voor altijd zwanen blijven.
|
Sorcha |
Het tweede boek, Zoon van de Schaduwen, gaat over Sorcha's dochter Liadan. Ze wordt meegesleept in de perikelen van een roversbende. Hun hoofdman is een gekwelde, bikkelharde man maar daar zit meer achter dan zelfs hijzelf kan vermoeden.
Kind van de Profetie gaat over Fainne, een nicht van Liadan. Het is haar taak een profetie te vervullen maar zal het haar lukken zich op tijd aan de invloed van haar grootmoeder, een boze tovenares, te onttrekken?
|
Fainne |
Na deze trilogie zijn nog bijkomende boeken over Zeven Wateren geschreven, die de belevenissen van deze wijdvertakte familie nog verder volgen. Zoals steeds is het hoofdpersonage een vrouw uit de familie van Zeven Wateren die haar moed zal moeten bewijzen.
Om verder te gaan met mijn greep uit de schrijfsels van Juliet Marillier : er zijn ook nog de Saga van de eilanden van het Licht.
Deze boeken zijn meer geïnspireerd op de Noorse mythologie. In 'Drager van de Wolvenvacht' maakt Eyvind deel uit van een expeditie van de Vikingen. Ze settelen zich op een niet al te bevolkt eiland maar ondervinden al snel dat de lokale bevolking samenwerkt met oude krachten, krachten waar zijzelf niets van afweten.
In deel twee, Drager van het Vossenmasker, gaat de jonge Thorvald op zoek naar zijn vader. Hij vind echter meer avontuur en mysterie dan waar hij naar op zoek was. Zal het volk van de Lange Messen eindelijk herenigd kunnen worden met het Vossenmasker en zo verlost worden van een jarenlange vloek?
Juliet Marillier heeft teveel boeken geschreven om hier allemaal te bespreken. Ik zal daarom eindigen met mijn persoonlijke favoriet 'Hartenbloed'. Waarom het mijn favoriet is zou ik eigenlijk zelf niet kunnen zeggen, misschien omdat het wat duisterder aanvoelt dan de andere boeken. Het lijkt op een ander soort versie van Belle en het Beest. Trouwens, de spiegels zijn ook betoverd.
Op de vlucht voor haar verleden zoekt Caitrin een veilige haven. Wars tegen elke waarschuwing van de dorpelingen in klopt ze aan bij 'Whistling Tor', het kasteel waarvan de verbitterde Anluan de heer is. De vreemde gewoontes van de bewoner en de kasteelheer doen haar niets, ze is tenminste veilig nu. Hoewel...niet allen in het kasteel hebben het even goed met haar voor en ze zal op haar tellen moeten passen. Zonder dat ze het beseft is zij de enige die de vloek die op het kasteel rust kan opheffen.
|
Caitrin bij de spiegel die je verlangen toont. |
De wereld die Marillier creëert is geweldig fantasierijk, zonder over de grens van het toelaatbare te gaan. Het blijft 'geloofwaardig', mede doordat ze de verhalen wortelt in oude sprookjes. De meeste thema's herkennen we, maar doordat ze er telkens haar eigen inbreng bijvoegt blijft het steeds verrassend.
Haar boeken zijn kortom een aanrader als je van goede fantasy met (pre-)middeleeuwse trekjes houdt.