woensdag 7 augustus 2013

Kate Mosse - Citadel

Dit boek gaat over moed in onmenselijke tijden. Het verhaal begint bij de monnik Arinius die in de 4de eeuw door de Languedoc reist om een document te verstoppen. Niet zomaar een document natuurlijk maar eentje afkomstig uit een door de Katholieke Kerk als ketters bestempeld boek. Een niet- canoniek fragment dat zou verbrand zijn als deze monnik er niet mee gevlucht was. Tovenarij... Arinius kan niet lezen maar weet dat het iets belangrijk is, iets dat bewaard moet worden voor volgende eeuwen, ver en ver in de toekomst...
Verder in de tijd leren we Sandrine kennen, een jonge vrouw in de Tweede Wereldoorlog. Haar - onder de omstandigheden zo normaal mogelijke - leven speelt zich af in de binnenstad van Carcassonne. Onder het Vichy- regime in de zone non-occupée. De wereld is in rep en roer maar Sandrine's rustige leventje gaat door. Tot ze op een dag in de rivier een verdrinkende man redt. De man blijkt plots verdwenen maar door de informatie die hij  haar gaf is haar leven niet meer veilig. Van de ene dag op de andere ontdekt ze dat de nazi's toch huishouden in haar geliefde stad en dat haar zus al tijden bij het verzet zit.
Dan is er ook nog de mysterieuze man die haar zelf redde die dag bij de rivier. Gelukkig is er een oude man die veel meer gezien heeft dan de meesten om duiding te geven. Samen zetten ze alles op alles om La Miégjorn ,de Languedoc, te redden.
Kan informatie na eeuwen vergetelheid plots brandend actueel blijken? Ja, dat kan het...
Per lo Miégjorn...voor de Midi... Zouden de strijders van weleer wederom het zwaard tegen de vijanden van hun streek opnemen?


Kate Mosse is een goede schrijfster. Ze weet als geen ander de sfeer van de Midi op te roepen zodat je de kleuren, de geuren en de ingeslapen dorpjes zo voor je ogen kan zien. Citadel is een vervolg op 'Het Labyrinth', een  spannend boek over de Katharen in de Languedoc. Beide boeken kunnen los van elkaar gelezen worden maar het is wel aan te raden om eerst 'Labyrinth' te lezen voor de duidelijkheid in het verhaal. Ze mixt net genoeg spanning met veel historische feiten en een vleugje fantasie. Maar hoeveel fantasie ze ook gebruikt, de details blijven historisch correct.

Carcassonne


Geen opmerkingen:

Een reactie posten